Je wilt van je online onderneming een succes maken. Je wilt dat je business je meer tijd en geld oplevert. Dan is het zaak er een geoliede machine van te maken. En dat doe je door… het juiste gereedschap te gebruiken. In internettermen: de juiste online tools.

Hieronder vind je een lijst met app’s en tools die ik zelf gebruik. Ik automatiseer er taken mee, structureer er werk mee en ze bieden me inzicht in mijn resultaten. Ik deel de lijst met je, zodat jij als zelfstandig professional minder ‘werk van het werk’ hebt en sneller én meer resultaat boekt.

ONLINE ONDERNEMEN

 

WAVEMAKER PLATFORM – De krachtige alles-in-één oplossing voor je online bedrijf: het Wavemaker Platform.
Toen ik in 2013 de switch maakte van offline naar online kwam ik er achter dat een simpele website de klus niet kon klaren. Vervolgens heb ik samen met mijn Co Create team, van online marketeers, developers en vormgevers, zelf een instapklaar online bedrijf ontwikkeld. Het is wat ik – uiteraard – aanbeveel en waar al mijn eigen bedrijven, directe relaties en klanten op draaien! Het platform is voorzien van alles wat je als moderne kennisondernemer nodig hebt. Denk aan de blogfuncties, het binnenhalen van e-mailadressen van je websitebezoekers, een leermanagement systeem waarmee je eenvoudig online trainingen publiceert, je eigen webshop met betaal- en facturatiemogelijkheden alsmede forum- en communityfuncties voor direct contact met je klanten en cursisten. Het supportteam zet jouw online bedrijf gegarandeerd binnen 3 dagen live, koppelt jouw mailprovider, en je bent per direct online ondernemer en ready to go! Wavemaker Platform, een instapklaar online bedrijf.

#businesstool tip: 'Instapklaar online bedrijf, het Wavemaker Platform!' Klik om te Tweeten

COMMUNICATIE

 

CALENDLY – Zeg vaarwel tegen heen-en-weer mailen om eindelijk een afspraak in te kunnen plannen. Start een account op Calendly, dit is gratis. En simpel. Geef aan welke momenten je beschikbaar bent. Deel je persoonlijke Calendly-link en iemand anders kan direct via die link een afspraak maken op een beschikbaar moment in jouw agenda. Je krijgt allebei een bevestigingsmail, plus, als je gebruikmaakt van de online tool ‘Meet’ van Google, zie je direct deze URL van je meeting in je bevestigingsmail.

 

HANGOUTS – De app van Google waarmee je kunt chatten en bellen. Zowel 1-op-1 als met een groep. Wij gebruiken intern het pakket G-Suite van Google en het handige van chatten met Hangouts is dat alle conversaties makkelijk terug te vinden zijn in één overzicht. Soms weet je niet meer of je iemand iets gemaild hebt of dat je een item hebt besproken via chat: met een druk op de knop vind je snel en makkelijk je conversatie weer terug.

 

MEET – Ook uit de Google stal, Meet, de realtime vergadertool. Makkelijk online een videovergadering doen, een presentatie houden of je scherm delen. Geen software nodig: klik op de Meet-link en je kunt deelnemen aan een vergadering, of zelf een vergadering starten.

 

 

 

DOWNLOAD DE HANDIGE BUSINESS TOOLKIT

Download deze handige 16 pagina’s tellende Tijdwinst met Tools checklist, klik hier!

 

INSPIRATIE

 

GOOGLE ALERTS – Misschien suf omdat het geen ‘tooltje’ is, maar het werkt wel super. Meldingen van interessante nieuwe content op het internet. Stel zelf de zoekwoorden in waarvan je wilt dat Google het internet voor jou afstruint. Geef aan wanneer je de alerts wilt ontvangen, op welk e-mailadres en wanneer. En Google doet zijn werk voor jou. Plus, als je een Feedly Pro gebruiker bent, kun je de Google Alerts koppelen aan je Feedly account. Zoekwoorden zijn bijvoorbeeld relevante termen in jouw branche, of… je eigen naam. Super handig. Al is het alleen al om bericht te krijgen van je eigen geposte artikelen en pagina’s, zodat je weet dat je goed vindbaar bent voor zoekmachines.

 

FEEDLY – Wil je rondom je vakgebied van alles op de hoogte wilt zijn en ben je ook nog eens op zoek naar inspiratie voor leuke artikelen, blogs, verwijzingen of social posts, zonder dat het je veel tijd kost? Dan is Feedly dé ultieme tool voor jouw inspiratie. Feedly is de verzamelplek die al deze content rubriceert. Hierdoor blijft de inbox overzichtelijk, want je ontvangt updates via Feedly. Plus, je leest wanneer het je uitkomt. Rustig vanuit Feedly, niet vanuit de website van het nieuwsbericht. Geen afleiding, geen advertenties. Of zoals Feedly het zegt: ‘meer inhoud, minder ruis’.

 

POCKET
Stel, je komt een interessant artikel tegen dat je wilt bewaren of later wilt lezen, dan plaats je het in je Pocket. Pocket is echt geweldig. Even een account aanmaken, [aanrader: ook de Chrome Tab Extension installeren] en de bijbehorende app downloaden. Nu heb je altijd en overal je Pocket bij de hand. Wat je opslaat kun je categoriseren met tags en zo kun je later razendsnel het juiste artikel of filmpje terugvinden op het moment dat je het nodig hebt.

 

MINDMEISTER – Brainstormen, een braindump of het creëren van mindmaps, je doet het met MindMeister. Op je desktop en overal onderweg met de handige app. Met de gratis versie kun je 3 mindmaps maken, vanaf 5 euro per maand onbeperkt! Zelf zet ik alle mijn ideeën in MindMeister. Van bedrijfsplan, de inhoud van online trainingen, blogrubriek met hoofd- en subonderwerpen, mijn 3 en 10-jarenplan, persoonlijk, zakelijk. Alles uit mijn hoofd en in MindMeister. Ook handig is de deelfunctie per mindmap, of een mindmap delen als pdf via mail, zodat je kunt brainstormen met anderen.

 

CONTENTCREATIE

 

EVERNOTE – Deze grijze olifant helpt jou om alles te onthouden. To do’s, notulen, blogs, checklists, projecten, inspiratiekrabbels, tabellen, geluidsopnamen. Voer het in vanaf je desktop of on-the-go. Structureer en orden je input door op te slaan in mappen met onderliggende notities. Stel je map in voor privégebruik, of deel direct met je collega’s en ga van brainstorm naar afgerond project. Super snel en simpel doorzoekbaar, dus nooit meer die ‘ene ingeving’ kwijt. Inclusief workchat functie, mailen naar en vanuit Evernote. Kortom, een onmisbare app voor de ondernemer, marketeer en creatieveling die zijn inspiratie wil vastleggen. Want zeg eens eerlijk, wanneer heeft iemand ooit energie en inspiratie gekregen van Microsoft Word? Gratis te gebruiken op twee apparaten en voor de heavy user is er al een instap vanaf 2,50 per maand.

 

BEELDBEWERKING

 

CANVA – Waar je vroeger een grafisch vormgever inclusief Adobe Illustrator en Photoshop voor nodig had, doe je dat tegenwoordig gewoon zelf. Met Canva. Oftewel, de ultieme ontwerptool voor niet-ontwerpers. Het is kinderlijk eenvoudig en uiterst gebruiksvriendelijk. Canva heeft al vooraf gestandaardiseerde visuals klaarstaan in de juiste afmetingen voor al je social media. Denk aan je Facebook header en je Instagram bericht. En daarnaast volop keuze aan bijvoorbeeld e-books, brochures en invitaties. Of een volledig eigen ontwerp. Voor illustraties kun je kiezen uit stock afbeeldingen van Canva of gewoon je eigen foto’s uploaden. Je logo erbij, juiste kleuren en lettertype selecteren, en klaar. Zo bouw je in een mum van tijd, gratis, een eigen gedenkwaardige online brand. Consistent en professioneel. De gratis versie geeft al toegang tot de meeste functies. Voor [samen]werken vanuit brand-kits en templates is er de betaalde versie.

 

 

DOWNLOAD DE HANDIGE BUSINESS TOOLKIT

Download deze handige 16 pagina’s tellende Tijdwinst met Tools checklist, klik hier!

 

BESTANDEN DOORSTUREN

 

WETRANSFER – Dé oplossing voor het versturen van zware bestanden. Leuk detail, deze Big Company is net zo Nederlands als stroopwafels. Al sinds mijn offline mediabedrijf was dit dé tool die wij in de grafische industrie gebruikten om zware bestanden [compleet opgemaakte en vormgegeven boeken en magazines] van de studio naar de drukker te krijgen. Mega simpel. Alles gaat via de site. Geen software nodig. Geen installatie. En, ook heel prettig, je krijgt vanuit WeTransfer bericht als je bestanden zijn gedownload. Voor de controlfreak onder ons is ‘track & trace’ altijd prettig.

 

CLOUD / OPSLAG

 

DROPBOX – Het thuis van al mijn bestanden is DropBox. Verschillende mappen voor privé en werk. Makkelijk documenten delen vanuit DropBox. Mensen toegang geven tot een map. Of handig vanuit je app overal en altijd toegang hebben tot al je bestanden.

 

DRIVE – Werk je met G-Suite van Google, dan is Google Drive de thuishaven van al je bestanden. Je kunt ouderwets bestanden slepen naar de Drive, of je stelt Drive in voor automatisch synchroniseren tussen desktop en internet. Naast de gebruikelijke functies [zoals bestanden opslaan, delen, altijd en overal beschikbaar via de app] is het ook handig samenwerken met in Google Docs [de tegenhanger van Word].

 

'Met online tools: minder ‘werk van het werk’ en sneller én meer resultaat' Klik om te Tweeten

 

WACHTWOORDEN

 

LASTPASS – Je hoeft slechts één wachtwoord te onthouden: die van inlog in LastPass. LastPass onthoudt de rest. Binnen LastPass kun je accounts toevoegen, gegevens opslaan, websites importeren, websites opstarten vanuit de kluis, wachtwoorden kopiëren vanuit de app en nog veel meer. Je kunt zelfs account aanmaken voor families, teams en bedrijven. Geen gestress meer met wachtwoorden, super handig.

 

PROJECTMANAGEMENT

 

ASANA – Dé tool voor projectmanagement is Asana. Alle projecten en onderliggende taken in een systeem. Geen ‘werk van het werk’ of dingen dubbel doen, want je werkt met templates en hoeft bij een volgend project alleen maar de template te copy/pasten. Ook kun je taken labelen met tags en taken uitbesteden. Via de timeline heb je een overzicht van hoe ver je met je project bent, en blijf je op de hoogte van je deadlines. Gratis al perfect voor de zelfstandig professional, de betaalde versie is erg geschikt voor professionele teams die virtueel samenwerken.

 

TEAMLEADER – Mocht je uit je zelfstandigen jasje zijn gegroeid en over een vast team beschikken, dan is het de overweging waard om een zwaardere tool in te zetten voor je projectmanagement. Namelijk: Teamleader. Deze, van origine Belgische, firma heeft een alles-in-een cloud oplossing voor CRM, facturatie, ticketing én projectmanagement. Zo heb je direct overzicht wie waarmee bezig is, hoeveel tijd bepaalde taken in beslag nemen, en kun je externe mensen uitnodigen per project. Ook kun je je ActiveCampaign of Mailchimp koppelen aan je CRM. Erg handig of zoals ze het zelf zeggen: ‘slimmer werken kan met Teamleader’.

 

SCHERMAFDRUK

 

AWESOME SCREENSHOT – Ik ben dol op deze tool! De makkelijkste manier van communiceren met afbeeldingen doe je met AwesomeScreenshots. Maak screenshots van een deel, of van de complete webpagina. AwesomeScreenshot scrollt van boven naar beneden, vervolgens kun je deze afbeelding voorzien van notities en opmerkingen en daarna opslaan als JPG of PNG. Het enige wat je hoeft te doen is de Chrome extensie installeren en je bent ready-to-go.

 

VIDEO SCHERMOPNAME

 

SCREENFLOW – ScreenFlow is een krachtig en makkelijk te gebruiken software voor het opnemen en editen van schermopnames. Ik zet Screenflow in om schermopnames te maken die ik vervolgens edit en toepas in mijn online trainingen.

 

QUICK TIME PLAYER – De naam is misschien verwarrend, maar met Quick Time Player – standaard op elke Mac – kun je niet alleen video’s afspelen, je kunt ook video-opnames maken van je scherm. Gratis, super simpel en doeltreffend. Kwalitatief misschien niet goed genoeg voor online trainingen, maar voor intern gebruik echt een aanrader.

 

VIDEO PLATFORM

 

VIMEO – Het Vimeo platform is een tegenhanger van YouTube, maar dan net even anders. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het hosten van je video’s en online trainingsmateriaal. De afscherm- en beschermopties zijn anders en voor online trainingsmateriaal daardoor beter dan YouTube. Je kunt een video embedden in je online training, zonder dat materiaal voor cursisten ook beschikbaar is, en je cursist blijft op jouw platform. Dit in tegenstelling tot YouTube, die graag bezoekers op het eigen platform houdt.

 

YOUTUBE – Dit videoplatform van Google doet er alles aan om kijker ook op dit platform te houden. Dat kan met sommige video’s ook juist jouw bedoeling zijn, en dan is het een prima match. Maak je eigen kanaal aan en zet video’s in bij je contentstrategie, en het bereiken van je doelgroep.

 

WEBINAR

 

WEBINARGEEK – Deze Nederlandse firma biedt je alles wat je nodig bent op het gebied van Webinars. Dus live, automated [voor je evergreen sales-funnels] en on demand. Inclusief kijkersstatistieken, follow-up e-mails en chatfuncties. Aardig supportteam dat je vriendelijk ondersteunt, gewoon in het Nederlands.

 

#businesstool tip: 'Slim je sociale media doen? Schakel #SmarterQueue in!' Klik om te Tweeten

SOCIAL MEDIA

 

SMARTERQUEUE – Slim je sociale media doen? Zet SmarterQueue voor je aan het werk! Deze tool is dag en nacht voor mij actief. Scheelt mij minstens 5 uur per week, het geeft rust, biedt consistentie in mijn social media marketing en levert heel veel social bereik. Met als gevolg websitebezoekers, en uiteindelijk klanten en omzet. Werkt op basis van categorieën en profielen. Je kunt een bericht eenmalig posten of als evergreen-content in de queue zetten voor hergebruik. Ook kun je content creëren op basis je Twitterlijsten, bookmarks op je mobiel, connect je Feedly account of publiceer waardevolle content vanuit het bericht via de Chrome-extensie in je queue. Zelfs al je Instagramposts doe je met SmarterQueue. Zet je berichten in SmarterQueue en je krijgt een melding vanuit de app dat er een bericht klaarstaat voor publicatie. Open de app, publiceer de afbeelding inclusief tekst en hashtags. Dus comfortabel je Insta doen op je desktop, in plaats van gepriegel op je mobiel. Conclusie: aantrekkelijker dan SocialOomph, completer [én goedkoper] dan MeetEdgar, beter dan Hootsuite, handiger dan Buffer. Oftewel, mijn absolute #1 social media tool! De instapversie is er al vanaf ca € 15,00 per maand.

 

EMAILPROVIDER

 

ACTIVECAMPAIGN – Na veel testen, van gratis MailChimp tot het té dure [en vreselijk gebruiksonvriendelijke] InfusionSoft ben ik nu niet alleen ‘om’ maar vooral ook fan van ActiveCampaign. In tegenstelling tot Mailchimp, dat vooral werkt met veel lijsten, zet je nu alles en iedereen op 1 lijst. Waardoor je ook niet meer dan 1 keer 3 betaalt voor Jantje omdat hij op 3 lijsten staat, zoals bij Mailchimp. Je geeft alle specificaties aan je abonnees op basis van ‘tags’. Van eenmalige welkomste-mails tot ingewikkelde automations: ActiveCampaign kan het! Een prettig dashboard met alle informatie op één plek en mocht je er even niet uitkomen, ze beschikken ook over een hele fijne helpdesk. Geen gratis instapversie, maar voor beginners is de ca  €9,- per maand prima te doen. Zeker als je als online ondernemer je bedrijf serieus neemt, en weet dat jouw e-maillijst hét fundament is van je online bedrijf.

 

 

 

DOWNLOAD DE HANDIGE BUSINESS TOOLKIT

Download deze handige 16 pagina’s tellende Tijdwinst met Tools checklist, klik hier!

 

INSCHRIJFFORMULIEREN

 

THRIVELEADS – Zoals ze zelf zeggen ‘conversion focused plug-ins’ en dat klopt! Super makkelijk te creëren en mooi ogende inschrijfformulieren. Alle smaken zijn beschikbaar, sticky-ribbon [bovenaan de website], een pop-up box, een quiz-formulier, de slide-in, verzin het maar. In een mum van tijd is je formulier gemaakt en kun je zelf aangeven op welke pagina, bij welk blog, op welke categorie je wilt dat dit formulier getoond wordt. Dus je kunt díe formulieren tonen aan je website bezoeker waarvan je weet dat het zijn/haar interesse heeft! De eenmalige investering zit op iets meer dan 50 euro, maar is zijn geld dubbel en dwars waard!

 

BETAALPROVIDER

 

MOLLIE – Slimme betaalproducten voor innovatieve bedrijven van elk formaat. Dus ook voor ons, de zelfstandig professionals. Je maakt eenvoudig een gratis Mollie account aan en je kunt direct betalingen ontvangen. Omdat Mollie ook Nederlands is, is iDeal een standaard functie. Uiteraard kun je daarnaast aangeven of je betalingen via PayPal en creditcard wilt ontvangen. Na succesvolle betaling draag je een klein stukje commissie af aan Mollie. Geen opstartkosten en geen maandelijkse fee. Simpel en doeltreffend.

 

PERSOONLIJKE APP’S

 

MrMOVIE – Deze bioscoop-agenda is mijn absolute topper! Toets de dag en locatie in en mrMovie geeft je het overzicht van alle films in Nederland!

 

NIKE RUNNING – Mijn favoriete sport-app. Continu de challenge met jezelf of online vrienden aangaan of joggen met wie je maar wilt, overal ter wereld – ik vind het geweldig.

 

SPOTIFY – Alle muziek overal en altijd beschikbaar. Ik kan geen dag zonder.

 

Veel plezier!

Corien

 

 

 

DOWNLOAD DE HANDIGE BUSINESS TOOLKIT

Download deze handige 16 pagina’s tellende Tijdwinst met Tools checklist, klik hier!

 

Doe mee met meer dan 25.000 moderne kennisondernemers. Schrijf je in en mis geen enkele update meer. Je ontvangt automatisch het laatste nieuws als eerste in je inbox.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This