Selecteer een pagina

Er zijn best veel zelfstandig professionals die zelfpromotie lastig vinden. Ze twijfelen constant aan zichzelf of ze nu echt wel zo goed zijn. Of ze mogen zeggen dat ze goed zijn. Of ze klanten om reviews mogen vragen en ook de reviews mogen publiceren. Ze ervaren de drempel van online communicatie als ‘hoog’ en vinden social media ‘eng’. Ze blijven lekker in hun comfort zone door zichzelf voor te houden dat het ook nog eens goed moet ‘voelen’: “Ik kan wel op Twitter gaan posten wat ik allemaal kan, maar dat voelt niet goed…”

 

Als je nu eens niet naar jezelf kijkt, maar naar de marktleiders, dus die mensen in jouw branche waar je tegenop kijkt. Je weet wel, degenen die alle aandacht krijgen, die de mooiste klussen binnenhalen, die werken met de beste klanten, die de ene na de andere sprekers invitatie krijgen, bij wie de agenda’s vol zitten tot in lengte van dagen, tegen tarieven die bijna belachelijk zijn…

 

Wat zie je de marktleiders allemaal doen?

Het is echt niet zo dat ze de enigen zijn met goede diensten of over niet te evenaren talenten beschikken. Begrijp me niet verkeerd, uiteraard leveren ze uitstekende waarde, want anders haal je de top echt niet. Maar wat je de leiders allemaal ziet doen, is: schrijven van blogs, geven van lezingen, houden van webinars, sturen van e-mailnieuwsbrieven, artikelen schrijven als gastauteur, etc. Plus… Ze promoten deze kennisdeling op het internet en social media! Dát is waarom we ze kennen, dát is waarom potentiële klanten hun weten te vinden, dát is hoe ze hun producten en diensten verkopen. Omdat het een ander is zien we alleen het ‘kennisdelen’ en niet de ‘promotie’.

 

Juist! Promotie.

 

Gelukkig, in het digitale tijdperk waarin iedereen online media-ondernemer is, kun je hetzelfde doen. Ook jij kunt, vanuit je website, waardevolle content aanbieden in de vorm van blogs. Plus dat e-book schrijven, dat webinar geven, gastauteur worden. Deel je kennis, ideeën en ervaringen en poost dat op het internet en promoot dat via social media  [LinkedIn, Twitter, Facebook, etc.]. Zodat de mensen die je wilt helpen en bij wie je waarde toevoegt je ook daadwerkelijk weten te vinden! Want als je onder een steen gaat liggen wachten tot mensen je om hulp gaan vragen, dan wordt het ‘m echt niet. Zelfpromotie is een must!

 

Promotie op het internet hoeft niet zo ingewikkeld, tijdrovend en kostbaar te zijn. Je kunt veel werk voor je laten doen door gebruik te maken van gratis [of betaalde] online business tools of je virtueel laten assisteren door een VA.

 

'Zonder promotie doe je dus niet alleen jezelf, maar vooral je klanten tekort' Klik om te Tweeten

 

Vind je het toch nog lastig en weet je jezelf niet goed te promoten, dan is ook daar een oplossing voor: uitbesteden! Gewoon iemand inhuren die je helpt met positioneren, branding en promotie en die je groot maakt. Als een ander het ook daadwerkelijk beter kan, dan is het verstandig om het niet zelf te doen.

 

Dus ben je zelfstandig professional en heb je last van bescheidenheid? “Get over it!” Dat hoort er allemaal bij als je je hoofd boven het maaiveld steekt. Je bent integer, je hebt een product of dienst waarmee je anderen kunt helpen, dan is het wel zaak dat die ander dat weet. Als je die ander dan geholpen hebt, kijk eens hoe goed dat voelt, voor die ander en jezelf.

 

Zonder promotie – of je laten promoten – doe je dus niet alleen jezelf, maar vooral je klanten tekort.

 

Corien

Doe mee met méér dan 25.000 businessrebels. Schrijf je in en krijg direct toegang tot CORIEN’S DIGITALE BIBLIOTHEEK SPECIAAL VOOR ONLINE ONDERNEMERS.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This