Ik krijg vaak de vraag: “Hoe krijg ik meer Twitter-volgers?” En dan antwoord ik steevast: “Die kun je gewoon kopen.” En daarna zeg ik: “Maar ik zou het niet doen. Want waarom wil je meer Twitter-volgers?” En dan ontstaat hopelijk een écht gesprek.

 

Want social media als Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn en al die anderen zijn helemaal niet het doel van de online-ondernemer. Ze zijn een middel. En dat middel kun je alleen goed gebruiken, als je weet wat je er mee wilt bereiken. De vraag hoort te zijn: “Wat wil ik dat sociale media voor mij gaan doen?”

 

'Het middel 'social media' kun je alleen goed gebruiken, als je weet wat je doel is' Klik om te Tweeten

 

Het gaat er om dat je éérst je einddoel bepaalt. Dat kan bijvoorbeeld zijn: jezelf positioneren, meer naamsbekendheid, meer traffic naar je site of zelfs je product of dienst direct verkopen. Als je jouw doelstelling met social media hebt bepaald, weet je welk kanaal je hoe gaat inschakelen. “Ik heb een website en nu moet ik een Facebook-account”, slaat dus nergens op. Of: “We moeten gaan twitteren.” Dan zeg ik: wie zegt dat dat moet? Je moet doen wat goed werkt om je doel te bereiken. Dan zal één ding blijken: als je je zaken op orde hebt ga je niet domweg aan alle social media meedoen.

 

Welke je gaat gebruiken hangt voor een groot deel van je doelgroep af. De bedoeling is namelijk dat je daar bent waar je doelgroep is. Is het jeugd, dan misschien wel Instagram. Zijn het dertigers of veertigers, dan ligt Facebook voor de hand. Is het puur zakelijk: neem LinkedIn als je dominante social medium.

 

 

Nog één ding: als je je doelgroep naar een website leidt, zorg dan eerst dat je website top is. Als mensen op een slechte site komen, was het: eens maar nooit weer. En dan is het zonde van al je inspanningen.

 

Succes!

 

Corien

Doe mee met meer dan 25.000 moderne kennisondernemers. Schrijf je in en mis geen enkele update meer. Je ontvangt automatisch het laatste nieuws als eerste in je inbox.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This