Selecteer een pagina

Als je actief bent op social media, zul je ook ooit een keer tegen een ontevreden klant oplopen die je zwart maakt op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Wat kun je dan doen?

 

Het slechtste wat je kunt doen is openlijk boos worden. Als de klant zich niet anoniem, maar met naam en toenaam noemt, dan is het verstandig om op een fatsoenlijke manier de dialoog aan te gaan. Dat hoeft natuurlijk niet in de openbaarheid; dat kan uitstekend via een persoonlijk bericht. Of via de telefoon. Want het mooist is als je je ontevreden klant alsnog tevreden weet te krijgen.

 

Is de boze man of vrouw ‘een anoniempje’, dan ligt het wat lastiger. Reageer dan één keer in alle openheid door fatsoenlijk tekst en uitleg te geven. Maar daarna, gewoon loslaten. Als je niet weet wie achter zo’n anoniem account schuil gaat, kun je het probleem ook niet oplossen. Bovendien: ís het wel een klant? Is het geen concurrent die jou zwart wil maken? Zolang iemand zichzelf niet bekend wil maken, houdt het op.

 

Als mensen vervelend blijven, vind ik dat je ze kunt blocken. Wie zich niet aan de normale fatsoensnormen houdt, ben jij verder niets verplicht. Het is sowieso zaak om zelf netjes te blijven en nooit te gaan schelden.

 

Realiseer je dat het er tegenwoordig bij hoort dat er mensen zijn die je op internet zwart proberen te maken. Een bedrijf als de KLM heeft 30 medewerkers voor hun webcare. Een eenpitter staat er alleen voor.

 

Ik ben zelf nogal direct en confronterend als het mij overkomt. Maar niet iedereen is zo gebouwd. Je kunt ook de storm laten overwaaien. Net wat er bij je past. Joh, soms is een slechte grap gewoon een slechte grap. Soit. Morgen weer een dag!

 

'Joh, soms is een slechte grap gewoon een slechte grap' Klik om te Tweeten

 

Nog één tip: check altijd hoe veel vrienden of volgers zo iemand heeft. Zijn dat er bijvoorbeeld 100 en je hebt zelf 2500 volgers, dan is het misschien wel slim om iemand geen podium te geven.

 

Enne… als iemand echt te ver gaat, doe dan gewoon aangifte bij de politie. Want je hoeft je online business niet te laten vernielen door iemand die je het leven zuur probeert te maken. Er zijn voor dat soort lieden grenzen.

 

Sterkte!

 

Corien

Doe mee met méér dan 25.000 businessrebels. Schrijf je in en krijg direct toegang tot CORIEN’S DIGITALE BIBLIOTHEEK SPECIAAL VOOR ONLINE ONDERNEMERS.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This