Selecteer een pagina

Zelfstandig ondernemerschap begint bij veel professionals heel idyllisch. Ze hebben hun vakmanschap, een  passie, de meest geweldige producten en diensten ontwikkeld en ze willen mensen helpen of soms zelfs de wereld verbeteren. Dat is allemaal prachtig. Maar als ze de producten en diensten waarmee ze dat willen doen niet aan de man weten te brengen, was het allemaal voor niks. De belangrijkste kwaliteit waarover een ondernemer beschikt is namelijk: dat ie kan verkopen.

 

Ook wie geld nodig heeft en in contact komt met de bank of een investeerder dient zijn verhaal over te kunnen brengen. En wie met andere mensen werkt, wil ook die meekrijgen in het verhaal. Dat is ook een vorm van verkoop.

 

Het zijn lang niet altijd de beste producten of de beste dienstverleners die winnen, het zijn wel altijd de beste verkopers. En hoewel het mooi is als je er talent voor hebt, dat is niet eens nodig. Iedereen kan door te investeren in een verkooptraining leren verkopen.

 

Er bestaan veel misverstanden over sales.

 

Mensen die zeggen dat ze anderen wel kunnen verkopen maar zichzelf niet? Die zoeken gewoon een smoesje om het niet te doen. Als ze even uit hun comfort zone stappen, kunnen ze het wel.

 

Aan de andere kant van het spectrum zitten mensen die zeggen “Ik kan álles verkopen!”.  De zogenaamde ‘zand in de sahara-types’. Die kun je beter niet geloven en je wilt er al helemaal niet mee in zee gaan. Dat zijn namelijk geen verkopers, maar oplichters.

 

Dat je een extravert persoon moet zijn om te kunnen verkopen is trouwens óók een misverstand. Misschien heeft de introverte persoon juist wel een voorsprong. Want bij verkopen gaat het niet om praten, maar om luisteren.

 

Ik merk in mijn praktijk dat vooral vrouwen zeggen dat ze dit aspect van het ondernemerschap niet leuk vinden. Ze vinden alles aan hun werk fantastisch, zeggen ze dan, behalve het verkopen. Geen excuses, dames! Zorg gewoon dat je er goed in wordt, dan vind je het vanzelf leuk.

 

'Vanaf het moment dat je ondernemer bent, is verkopen je hoofdtaak en niet meer je vakmanschap' Klik om te Tweeten

 

Als je kiest voor het ondernemerschap, dan hoort het er bij. Sterker: vanaf het moment dat je ondernemer bent, is verkopen je hoofdtaak en niet meer je vakmanschap. Dat zorgt er namelijk voor dat je winkel open blijft.

 

Verkopen is de behoeftes van de klant in kaart brengen en de oplossing aandragen. Niet overtuigen, maar meerwaarde toevoegen en hulp bieden. Als je daar niet of lastig in slaagt, doe je er goed aan te investeren in je commerciële skills.

 

Want verkopen kun je leren.

 

Corien

Doe mee met méér dan 25.000 businessrebels. Schrijf je in en krijg direct toegang tot CORIEN’S DIGITALE BIBLIOTHEEK SPECIAAL VOOR ONLINE ONDERNEMERS.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

bestel het BOEK: 
cloud company

HOE ONLINE ONDERNEMEN IMPACT, GELUK EN VRIJHEID CREËERT – EN HOE JÍJ DAT OOK BEREIKT  

pre-order het boek en Ontvang tijdelijk 2 unieke bonussen t.w.v. méér dan € 197,-  gratis bij jouw bestelling!