Rijker leven, door te kiezen voor wat jou gelukkig maakt. Ook als dat betekent dat je iets vertrouwds moet achterlaten, om vervolgens iets nieuws weer op te bouwen. In haar Rijker Leven podcast spreekt Meike van Zandvoort, tevens klant van het Wavemaker Platform, iedere keer met iemand die een inspirerend [financieel] ondernemersverhaal heeft. Dit keer mocht ik digitaal aanschuiven en stelde Meike mij vragen over hoe ik uiteindelijk gekomen ben waar ik nu ben.

 

Corien, ik begrijp dat je uit een echt ondernemersgezin komt. Heeft dit tot gevolg gehad dat je zelf ook ondernemer wilde worden?

Absoluut. Ik wilde mijn kinderen ook graag een ‘ondernemers-thuissituatie’ gunnen zoals ik die zelf gehad heb. Aan de ene kant waren mijn ouders altijd aan het werk, maar aan de andere kant waren ze ook altijd wel beschikbaar en thuis. Mijn ouders waren handelsgericht, om het zo te zeggen: verkoop, marketing en sales, dat werd mijn zus en mij wel met de paplepel ingegoten. Mijn zus is net als ik ondernemer geworden, en voor veel van mijn neefjes en nichtjes geldt eveneens dat ze eigen baas zijn.

 

Wat leerden jullie thuis over geld?

Dat er hard voor gewerkt moest worden. Geld was bij ons vroeger wel een heel normaal gespreksonderwerp. Wat kost iets, wat krijg je mee, wat moet je er allemaal voor doen, dit soort dingen werden gewoon besproken. Het onderwerp geld was bij ons geen taboe thuis, en ik denk ook dat dat komt omdat het toch wel vaak ging over handel, in- en verkoop, wat is je marge etc.

 

Hoe ben jij zelf gestart met ondernemen?

Ik was een 16 jaar toen het schoolsysteem en ik zo’n beetje klaar waren met elkaar, om het even zo te zeggen. Toen ben ik fulltime gaan werken, en heb vooral marketing- en salesgerichte functies gehad. Ik ben uiteindelijk gaan ondernemen in 2000. Mijn toenmalige partner was journalist en schrijver, op basis van zijn kwaliteiten als schrijver en mijn handelsgeest zijn we een mediabedrijf gestart. In eerste instantie was dat echt op basis van teksten, en later kwamen daar nog allerlei zaken bij en werd het steeds commerciëler. We gaven boeken uit, startten een netwerkkrant, maakten brochures en later ook websites.

Op een gegeven moment ontstonden er strubbelingen op alle vlakken, zowel privé als zakelijk zat ik met mijn partner niet meer op dezelfde golflengte. In 2013 ben ik dan ook uit het bedrijf gestapt. Omdat het op persoonlijk vlak misging, werd het op zakelijk gebied ook moeilijk. Maar de financiële zekerheid die je hebt omdat je samen een bedrijf hebt, is dan wel een extra overweging om het toch nog wat langer te proberen.

Mijn ex wou absoluut niet scheiden en werkte daarom ook niet mee. Alles, het bedrijf en het opgebouwde kapitaal, was van ons samen en het wordt dan een lastig verhaal als de één wil scheiden en de ander niet. Het heeft uiteindelijk zo’n 3 tot 4 jaar geduurd. Ik dacht, wil ik nog jaren ruzie en ongelukkig zijn, of neem ik mijn verlies en ga ik een andere kant op? Uiteindelijk werd dat het laatste. Je hebt de uitspraak ‘je hebt gelijk hebben en gelijk krijgen’ en je kunt dan denken ja gelijk krijgen omdat het de helft van jou is, maar je kunt ook denken: gelijk hebben, gelijk krijgen of gelukkig worden. Ik koos voor dat laatste en besloot alles achter me te laten. De emotie van het moeten achterlaten van het bedrijf dat je hebt opgebouwd, dat toch een onderdeel is geworden van jezelf, dat vond ik wel heel pijnlijk. Maar het leven is kort, dus het is keuzes maken en zorgen dat je dingen doet die bij je past en waar je gelukkig van wordt. En dat je je kinderen een goede basis meegeeft, want een ongelukkige thuissituatie is geen gezonde basis voor ze.

 

'Je kunt denken: gelijk hebben, gelijk krijgen of gelukkig worden. Ik koos voor dat laatste en besloot alles achter me te laten.' Klik om te Tweeten

 

Had je toen gelijk de spirit van ‘ik ga dit in mijn eentje doen’?

Nou, het was wel een periode waarin je creatief moet nadenken over hoe je geld in het laatje gaat brengen. Ik ben wel altijd erg gefocust geweest op online, het internet, de techniek, techniek voor jou aan het werk zetten etc. Dus dat ik de kant van online op zou gaan, had ik al besloten voor mezelf. Als je veel thuis wil zijn maar ook geld wil verdienen, kom je al snel op een combinatie van ‘iets van een website’ en ‘iets online aanbieden’. Maar ja, waarin en waarmee? Behalve verkoop en marketing had ik op dat moment niet het idee dat ik ergens heel goed in was. Maar, er zijn ook mensen die ergens heel goed in zijn, en weer geen kaas hebben gegeten van het ondernemerschap, en het omzetten van prospects in klanten. Gelukkig was dat voor mij min of meer automatisme, dus ik besloot dat op mijn voorgevel te zetten en mensen daarmee te gaan helpen. Ik krijg vooral energie van het omzetten van mijn kennis in digitale producten, om die aan te bieden en zo mensen te helpen.

Dat ik helemaal weer ‘from scratch’ moest beginnen, was toch wel lastig en zwaar. Mijn toenmalige netwerk was vooral een offline netwerk, dus daar had ik eigenlijk niets meer aan. Ik ging een heel andere doelgroep bedienen en moest helemaal vanaf 0 weer beginnen met leads genereren. Toen dacht ik: als ík het met mijn ervaring en kennis al best moeilijk en zwaar vind, hoe moet dat dan voor iemand zijn die wél heel goed is in zijn professie, maar die geen verstand heeft van ondernemer zijn?

 

Hoe ben jij die ondernemers dan gaan helpen?

Omdat ik het na 13 jaar ondernemer zijn toch nog best moeilijk vond om een online bedrijf in te richten, heb ik de Business Rebel Route uitgestippeld. Deze maakt het online ondernemen helder en inzichtelijk, en geeft de ondernemer meer houvast en een stappenplan voor een succesvol online bedrijf.

Het eerste advies dat ik altijd geef, is ‘zorg dat je mailinglijst groeit’. Het ‘ergens hebben van een inschrijfformulier’ is dan niet voldoende, je moet echt zorgen dat het onvermijdelijk is dat mensen hun e-mailadres bij je achterlaten als ze op je website terechtkomen.

Online en offline verschillen niet per se heel erg van elkaar. Het grote voordeel van online is dat de techniek je een beetje helpt. Als we kijken naar een ‘traditionele’ offline verkoop, dan doe je dat middels verkoopgesprekken. 80% van de transacties vindt plaats na gesprek 5. Als je echt goed bent boek je succes in drie gesprekken, en de toppers lukt het in twee gesprekken.

Dan nu de online verkoop. Bij online voer je niet dit soort verkoopgesprekken. Als je verwacht dat een pagina met een ‘bestel nu’ knop erop de klus voor je gaat klaren, dan ben je onrealistisch… Want is nog niet eens één verkoopgesprek aan te pas gekomen. Hoe bouw je dan wel dat verkoopgesprek op, via online? Dat doe je via e-mail. Richt je platform dan ook zo in dat het e-mailadressen van je websitebezoekers inwint. Vervolgens kun jij dan je gesprek gaan opstarten via e-mail. En ben je op die manier in staat die vertrouwensband en relatie op te bouwen. En uiteindelijk te gaan richting verkoop en je ‘bestel nu’ knop.

'Verwachten dat een pagina met een ‘bestel nu’ knop erop de klus voor je gaat klaren, is onrealistisch' Klik om te Tweeten

 

Hoe kijk je nu terug op vroeger, ben je dan nu voorzichtiger?

Ik heb de Rijker Leven archetype test gedaan en daar kwam uit dat ik een ‘rebel’ ben als het gaat om mijn relatie met geld. En ergens klopt dat voor mijn gevoel ook wel. Ik heb in het begin diverse ‘extra’ klussen aangenomen om toch te zorgen dat ik genoeg geld binnen kreeg. Hierdoor had ik nog best veel offline klanten. Maar als je eigenlijk helemaal over wil naar online, dan zorgen die offline klanten ervoor dat je niet genoeg tijd en aandacht kunt besteden aan het online stuk. Je kunt dan alles blijven afwegen, maar het nemen van geen risico is eigenlijk het grootste risico. Ik heb de lopende zaken netjes afgehandeld en daarna heb ik de deur definitief dicht gedaan voor offline. Dit soort dingen zijn misschien wel even spannend, maar het is de beste beslissing ooit geweest. Misschien moet je jezelf als mens ook wel eens voor het blok zetten en jezelf afvragen: hoe wil ik dat mijn leven er over 5, 10 of 20 jaar uitziet? En als iets dan niet past in dat plaatje, waarom zou je daar dan nog langer mee doorgaan? Je moet ook vertrouwen hebben in jezelf, je kwaliteiten en je toekomst. Op het moment dat je een keuze maakt, is het vaak minder ingewikkeld dan je van tevoren dacht.

 

Op dit moment gaat het goed met je bedrijf en heb je hiermee onlangs een nieuw product gelanceerd, het Wavemaker Platform. Hoe zie jij jezelf en je bedrijf nu over 5 of 10 jaar?

Met het Wavemaker Platform richten we ons op de Nederlandse markt en onze klanten zijn ook Nederlands, maar zo’n 40 procent van die klanten richt zich op de Engels of de Engelse én Nederlandse markt. Dat is iets waar we zeker mee verder willen, zodat we eventueel ook ondernemers kunnen helpen die helemaal internationaal werken.

 

Heb jij nog tips voor [beginnende] ondernemers?

Als je wil, is alles mogelijk. Die uitdrukking ‘the sky is the limit’, is waar. Zorg dat je niet te lang in de denkfase blijft zitten, maar dat je iets gaat doen. En dat je altijd iets doet wat jou in ieder geval IETS oplevert. Zorg dat er actie komt richting een doel.

Ik zou ook adviseren: huur advies in of volg een training, om kostbare beginnersfouten (die je veel tijd, energie en geld kosten) te voorkomen. Waarom eerst alle fouten zelf nog maken? Ik maak ook gewoon nog fouten, en dan is het fijn als je dat samen met gelijkgestemden kunt bespreken, maar in je eentje is dat een stuk lastiger. Doe inspiratie op en zorg ervoor dat je slimmer wordt van de kennis van een ander. Dat is ook wat wij met het Wavemaker Platform willen bereiken: we faciliteren online ondernemers, maar brengen deze ook met elkaar in contact. Zo ontwikkel je een sterker netwerk en kom je met z’n allen verder.  

 

Samengevat, de 3 tips van Corien:

 

  1. MAILINGLIJST BOUWEN

Zorg dat je mailinglijst groeit. Het ‘ergens hebben van een inschrijfformulier’ is dan niet voldoende, je moet echt zorgen dat het onvermijdelijk is dat mensen hun e-mailadres bij je achterlaten als ze op je website terechtkomen.

 

  1. DOELGERICHTE ACTIEMODUS

Als je wil, is alles mogelijk. Die uitdrukking ‘the sky is the limit’, is waar. Zorg dat je niet te lang in de denkfase blijft zitten, maar dat je iets gaat doen. En dat je altijd iets doet wat jou in ieder geval IETS oplevert. Zorg dat er actie komt richting een doel.

 

  1. KENNIS INKOPEN

Huur advies in of volg een training, om kostbare beginnersfouten (die je veel tijd, energie en geld kosten) te voorkomen. Waarom eerst alle fouten zelf nog maken? Doe inspiratie op en zorg ervoor dat je slimmer wordt van de kennis van een ander.

 

Voor het complete interview ga dan naar de Rijker leven podcast

 

Doe mee met meer dan 25.000 moderne kennisondernemers. Schrijf je in en mis geen enkele update meer. Je ontvangt automatisch het laatste nieuws als eerste in je inbox.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This