Selecteer een pagina

Er is een zekere parallel te trekken tussen een kapitein op zijn schip en de ondernemer met zijn onderneming. Beide staan aan het stuur. Zijn verantwoordelijk voor hun schip. Dragen de zorg voor hun bemanning. Dienen hun lading droog te houden. Veilig de haven te bereiken. Hun handelswaar te verzilveren. Ze bereiken dit door… eigen koers te varen!

 

Nergens is dat mooier te zien dan tijdens het Skûtsjesilen in Friesland. Twee weken lang trekt de karavaan met 14 schepen door de provincie om te zeilen op 10 verschillende wateren. Op authentiek skûtsjes gaan ze de strijd met elkaar aan om de ‘eeuwige roem’. Om schipper te mogen zijn dien je uit een schipperslaag te komen. En van al die schippers en hun families is één de absolute ongekroonde koning, Ulbe Zwaga. Deze man ziet, ruikt, voelt en proeft waar de wind vandaan komt. Waar de wind naartoe gaat. Met welke windkracht. Welke koers te varen om de andere 13 schepen voor te zijn. En dus de concurrentie – letterlijk en figuurlijk – de wind uit de zeilen te nemen!

 

Ondernemen is ook een strijd. Als ondernemer ben je ‘in it, to win it’. Met passie voer je je vak uit. Je hebt hart voor de zaak. Je stopt je ziel en zaligheid in je business. Je bent competitief ingesteld. Je vormt een groep van professionals om je heen als ‘bemanning’. Om de woeste golven te doorstaan en piraten van je af te slaan. Om de beste zijn. De beste diensten en producten te leveren. Aan top klanten. Keer op keer.

 

'Om eigen koers te varen ontwikkel je je eigen visie, je 'windrichting fingerspitzengefühl’' Klik om te Tweeten

 

Om te winnen als ondernemer is het noodzakelijk dat je je eigen koers vaart. En om je eigen koers te varen is het een must dat je je eigen visie hebt. Want die eigen visie is dat ‘windrichting / windkracht fingerspitzengefühl’. Die visie ontwikkel je door nieuws en de actualiteiten te volgen. Bewegingen te signaleren in je branche. Verschuivingen te zien in de markt. Trends watchen in de wereld. Wat zijn de ontwikkelingen en hoe snel gaan ze. Wat wil mijn klant, nu en over 5 jaar. Wat wil de volgende generatie. Zit nooit stil. Voed je nieuwsgierigheid. Onderhoud je leergierigheid. Maar belangrijkst is, vorm je eigen mening!

 

Pas op voor de valkuil, de makkelijke weg: een ander na-apen. Dat is als de wind in de zeilen zonder kompas. Want dan komt er een moment, dan sta jij aan dat stuur, in die boot, op dat meer… en neemt Ulbe je de wind uit de zeilen.

 

Corien

Doe mee met méér dan 25.000 businessrebels. Schrijf je in en krijg direct toegang tot CORIEN’S DIGITALE BIBLIOTHEEK SPECIAAL VOOR ONLINE ONDERNEMERS.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

bestel het BOEK: 
cloud company

HOE ONLINE ONDERNEMEN IMPACT, GELUK EN VRIJHEID CREËERT – EN HOE JÍJ DAT OOK BEREIKT  

pre-order het boek en Ontvang tijdelijk 2 unieke bonussen t.w.v. méér dan € 197,-  gratis bij jouw bestelling!