Wij weten allebei: Je bent een ondernemende professional met grote dromen.

Maar, er is een probleem…

Er zit een gat tussen waar je wilt zijn en waar je nu staat.

Dat gat is zo beangstigend dat je niet weet hoe je dit kunt overbruggen.

Je hebt onderhand al…

…honderden – misschien zelfs duizenden – euro’s geïnvesteerd in coaches of dure masterminds, om daarna teleurgesteld te zijn in hoe weinig persoonlijke contact en aandacht je kreeg…

…talloze ‘do it yourself’ online trainingen in je dropbox zitten, maar behalve het idee dat je hún perfecte verdienmodel was, heb je je eigen businessmodel nog steeds niet helder voor de geest…

…naar live events geweest, laptop mee en klaar om de opgedane kennis direct in de praktijk toe te passen, om er daar dan achter te komen dat je op één groot verkoopevent was beland waar de sprekers nog meer wilden halen en brengen, ho maar…

Heb je het gevoel in je eigen ‘rat race’ te zitten. Met veel werk, veel drukte, veel kosten en weinig productie en veel te weinig opbrengsten en inkomsten?

Herkenbaar?

'een online bedrijf starten en uitbouwen is niet eenvoudig' Klik om te Tweeten

Want laten we eerlijk zijn, een online bedrijf starten en uitbouwen is niet eenvoudig.

Sterker nog, het wordt steeds lastiger.

Er komen steeds meer mogelijkheden bij om uit te kiezen, steeds meer kanalen op social media, steeds meer concurrenten in de vorm van ‘collega’s’ [die ogenschijnlijk succesvol zijn]. Steeds meer ‘experts’ die jou willen vertellen wat je moet doen. Zo veel succesformules en zo veel businesscoaches die je graag helpen, lees: hun pakket willen verkopen.

Geen wonder dat je even niet meer weet wat je als eerste of als laatste moet doen.

Je voelt je overweldigd en alles behalve succesvol.

Je stelt jezelf steeds dezelfde vragen:
Waar moet ik in de vredesnaam starten en wat volgt daarna?
Welke stappen neem ik daarna om vooruit te blijven gaan?
Hoe kan ik een vast inkomen uit mijn online bedrijf halen?
Hoe ga ik mijn tijd indelen en hoe verdeel ik mijn energie, focus en aandacht?
Wat is beter, mijn offline klanten nu helpen of een online programma ontwikkelen waar ik pas later geld mee verdien?
Welke lanceerstrategiën moet ik toepassen?
En wat kan ik beter helemaal NIET meer doen?

Nog steeds herkenbaar. Toch?

 

Een troost. Het ligt niet aan jou.

Het ligt niet aan een tekort aan ideeën [misschien heb je er eerder te veel].

Het ligt niet aan een tekort aan enthousiasme [alhoewel, dat wordt steeds zwaarder om op te brengen].

 

Hoe ik dit allemaal weet?

Ik heb in datzelfde schuitje gezeten als jij!

Ik weet nog, toen ik in 2013 mijn voormalige offline mediabedrijf vaarwel zei en ik online begon, dat ik het ook lastig vond. Al die vragen en twijfels van hierboven heb ik zeker ook gehad.

 

De start van mijn ondernemersreis is offline begonnen

 

Het ondernemerschap is mij met de paplepel ingegoten. Mijn ouders hadden een eigen automobielbedrijf, en eigenlijk is mijn hele familie ondernemer. Allemaal ‘in de handel’.

En wat school betreft, dat is ook een klassieker. Ondanks dat ik eeuwig student ben, het schoolsysteem en ik was geen match. Dus vanaf mijn zestiende was ik aan het werk, fulltime. Altijd in de verkoop.

Van de verkoopvloer in de winkel naar de weg op als vertegenwoordiger naar de vastgoedmarkt in de makelaardij naar het baasje van de sales als commercieel manager.

Mijn eerste bedrijf ben ik in 2000 gestart. Samen met mijn toenmalige partner. Hij was journalist en schrijver. We hadden samen een mediabedrijf opgericht, op basis van zijn schrijftalent en mijn handelsgeest. We maakten magazines, brochures, hadden een eigen netwerkkrant, gaven boeken uit, en in de latere jaren kwamen daar ook websites bij.

Het bedrijf deed het uitstekend. De relatie deed het de laatste jaren alleen nog maar goed aan de buitenkant. Ik zat in een leven vast wat me vreselijk eenzaam maakte omdat ik steeds meer het contact met mezelf verloor.

Ik vond het zwaar om daar uit te komen, zeker ook omdat mijn partner pertinent weigerde mee te werken aan een echtscheiding.

'gelijk hebben of gelijk krijgen’, ik koos voor de variant ‘gelukkig worden’ Klik om te Tweeten

Je hebt de uitspraak ‘gelijk hebben of gelijk krijgen’. Ik koos voor de variant ‘gelukkig worden’. Want liefde is niet te koop, maar vrijheid blijkbaar en gelukkig wel. Het voorstel waarin ik afstand deed van alles wat ik in die jaren mede had opgebouwd – huis, boot, bedrijf met vaste inkomsten – bleek dé motivatie om die handtekening wel te krijgen.

Ik besloot om alles achter me te laten.

Vanaf dat moment, ik was 40, was ik eigenlijk weer volledig terug bij ‘af’. Zo’n ervaring kan je tekenen of vormen. Het heeft mij absoluut gevormd tot wie ik nu ben en gebracht tot waar ik nu sta. Dat totale loslaten van het materiele, waarin je als persoon volledig van ‘hebben’ naar ‘zijn’ gaat. Dat is echt een keerpunt in mijn leven geweest.

Vanaf dat moment doe ik alleen nog maar dingen waar ik energie van krijg. Wil ik alleen nog maar prettige mensen om me heen hebben.

En dat keerpunt  – ‘terug naar af’ – was ook het moment dat ik bewust de stap maakte naar online. Ik lanceerde een website om zo snel mogelijk weer geld in het laatje te krijgen. En ik wilde ondernemen op een flexibele manier, vanuit huis, om ook voldoende tijd en aandacht te hebben voor mijn vier kinderen.

 

Van offline naar online

Mijn startperiode in 2014 was er wel één waarin ik creatief moest nadenken over hoe er geld in het laatje zou komen. Ik ben wel altijd erg gefocust geweest op online, het internet, de techniek, had al websites gebouwd voor 2013, heb een fascinatie van ‘techniek voor jou aan het werk zetten’. Dus de keuze voor het internet was een logische.

Maar ja, wat moest ik aanbieden? Ik had geen producten en niks te verkopen. Ook voelde ik me in die periode best een mislukkeling. Maar, vooruit. Er moest iets gebeuren. Dus ik besloot om al die mensen die wél ergens goed in waren, al die professionals met hun passies en vakidioterie, ik besloot die mensen te helpen met marketing en verkoop.

Dus zette ik mezelf op de gevel en verkocht ik mezelf. Ja, ik heb zelfs nog de term ‘business coach’ een maand of wat gebruikt, maar daar voelde ik me zóó niet prettig bij. Ik vind ‘t een jeukwoord. Ik hou van ‘practice what you preach’. Ik deel mijn kennis en ervaring – opgedaan als ondernemer in de praktijk – met mijn klanten. Ingewikkelder is het niet. Daar komen ze het verst mee.

Dat ik helemaal weer ‘from scratch’ moest beginnen, was best een uitdaging. Mijn toenmalige netwerk was vooral een offline netwerk, dus daar had ik eigenlijk niets meer aan. Ik ging een heel andere doelgroep bedienen en moest weer helemaal vanaf 0 starten. Nul mensen op mijn mailinglijst, nul mensen op mijn twitter, nul inkomsten.

Ik heb in het begin diverse ‘extra’ klussen aangenomen om toch te zorgen dat ik genoeg geld binnen kreeg. Als online marketeer bij een bedrijf en freelance verkooptrainer bij weer een ander. Maar als je helemaal over wilt naar online, dan zorgen die offline klanten ervoor dat je niet genoeg tijd en aandacht kunt besteden aan je online ambities.

Zo’n stukje veiligheid met inkomsten is een risico voor je groei en ontwikkeling. Het nemen van geen risico is eigenlijk het grootste risico. Ik heb toen de lopende zaken netjes afgehandeld en daarna heb ik de deur definitief dicht gedaan voor offline.

Dit soort dingen zijn misschien wel even spannend, maar het is de beste beslissing ooit geweest. Misschien moet je jezelf als mens zo nu en dan voor het blok zetten en jezelf afvragen: hoe wil ik dat mijn leven er over 5, 10 of 20 jaar uitziet?

Als iets dan niet past in dat plaatje, waarom zou je daar dan nog langer mee doorgaan? Je moet ook vertrouwen hebben in jezelf, je kwaliteiten en je toekomst. Op het moment dat je een keuze maakt, is het vaak minder ingewikkeld dan je van tevoren dacht.

 

Van toen naar nu

Nu, 5 online jaren later, staat er weer een mediabedrijf. Dit keer volledig online en volledig van mijzelf. Vanuit dit mediabedrijf is het instapklare online bedrijf, het Wavemaker Platform, gelanceerd. Ik heb onderhand een super team om me heen waarmee we samen honderden online ondernemers helpen hun ambities en dromen waarmaken.

Ik heb onderweg zo veel lessen geleerd die mij hebben geholpen op mijn reis naar ondernemersvrijheid. Zo veel ‘trial and error’ waarvan ik dacht, had iemand me dit in die beginperiode maar uitgelegd. Dan was het sneller gegaan, makkelijker, minder pijnlijk.

Ook dacht ik: als ík het met mijn ervaring en kennis vanuit ondernemerschap en marketing en verkoop, als ik  het al best moeilijk en zwaar vind, hoe moet dat dan voor iemand zijn die wél heel goed is in zijn professie, maar die geen verstand heeft van ondernemer zijn?

Dat was het moment dat ik de Business Rebel Route heb uitgestippeld. Dit is mijn online ondernemerstraining, gegoten in het jasje van een Jaarprogramma met live groepscoaching. De enige online training in deze complete vorm. Dus kennis én support. Dit stappenplan maakt online ondernemen helder en inzichtelijk, en geeft de ondernemer houvast en een blauwdruk voor een succesvol online bedrijf.

'als deze nuchtere Friezin het kan, dan kun jij het ook' Klik om te Tweeten

Want ik geloof niet dat een cursus van 8 of 12 weken je klaarstoomt voor online ondernemerschap. Want eigenlijk begint het dan pas.

Waar ik energie van krijg is door mijn kennis en ervaringen te delen, ook veel andere gepassioneerde en ambitieuze ondernemers hun dromen en ambities realiseren.

Ik geloof, als ik dit kan, als nuchtere Friezin met alleen mijn laptop en een dosis gezond verstand, dan kun jij het ook!

Op jouw succes!

Corien

Doe mee met meer dan 25.000 moderne kennisondernemers. Schrijf je in en mis geen enkele update meer. Je ontvangt automatisch het laatste nieuws als eerste in je inbox.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This