Selecteer een pagina

Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat je nóóit iets gratis mag doen. Zouden die nou nooit als ze op Twitter een vraag in DM krijgen op hun vakgebied gewoon netjes antwoord geven? Het zal toch wel?

 

Ik vind dat je niet zo lichtvaardig kunt spreken van ‘gratis weggeven’. Als je het ziet als ‘investeren’ is er namelijk helemaal niets mis mee. Als iemand mij een vraag stelt en ik kan er kort antwoord op geven, dan bouw ik met die persoon een relatie op. En dan hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat je van die relatie uiteindelijk een klantrelatie maakt.

 

Zelf geef ik via mijn blogs en mijn digitale bibliotheek een deel van mijn kennis weg. Een zelfstandig fotograaf zou bijvoorbeeld hoge resolutie-foto’s op zijn site kunnen zetten die mensen kunnen afdrukken voor aan de muur. Daar is niks mis mee.

 

'Gratis’ is goed als het een investering in een relatie is' Klik om te Tweeten

 

‘Gratis’ is goed als het een investering in een relatie is. Dat betekent niet dat je je dienst en je kennis onbeperkt gaat weggeven. Als jouw dienst voor jou – letterlijk – geen waarde heeft, dan heeft ie voor je potentiële klant ook geen waarde. En dan heb je iets belangrijks over het hoofd gezien: de bedoeling is uiteindelijk gewoon dat iemand een betalende klant bij je wordt.

 

Ik word regelmatig gevraagd om ergens te spreken. Dat is leuk en eervol, maar het is wel werk. En voor werk wordt in principe gewoon betaald. Je kunt sowieso je hele werkweek vullen met gratis blogjes, gratis optredens en gratis gastcolleges. Ik vind dat je daar zeer selectief mee om dient te gaan.

 

De bedoeling van het hele online ondernemen is namelijk dat je in minder tijd meer geld gaat verdienen. Dus als je aan zo’n verzoek gehoor wilt geven: alleen als je er zélf ook iets aan hebt. Vraag om te beginnen: “Welk budget hadden jullie voor mij in gedachten?” Dan verdien je er in elk geval een paar centen aan.

 

Succes!

 

Corien

Doe mee met méér dan 25.000 businessrebels. Schrijf je in en krijg direct toegang tot CORIEN’S DIGITALE BIBLIOTHEEK SPECIAAL VOOR ONLINE ONDERNEMERS.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

bestel het BOEK: 
cloud company

HOE ONLINE ONDERNEMEN IMPACT, GELUK EN VRIJHEID CREËERT – EN HOE JÍJ DAT OOK BEREIKT  

pre-order het boek en Ontvang tijdelijk 2 unieke bonussen t.w.v. méér dan € 197,-  gratis bij jouw bestelling!