Selecteer een pagina

Als ondernemer hebben we allemaal wel eens een klus te klaren waarbij angst toeslaat. Dit kan een publiek optreden zijn, het schrijven van een blog, het in elkaar draaien van een online training. En in plaats van dat je stand op ‘actie’ staat, staat ‘ie volledig op de ‘rem’. Je hebt een blokkade!

 

Op zo’n moment functioneren we belabberd. Behalve zelfsabotage en excuses. Die doen het super.

 

Elk verhaal wat we onszelf dan vertellen bestaat uit twee delen.

 

De smoes. Het deel dat we uitspreken. Het deel waar we de ander, en het meest nog onszelf, mee voor de gek [proberen] te houden.

 

De angst. Het deel dat we niet uitspreken. Als we heel eerlijk zijn weten we deep down donders goed wat het is. Waar de angst vandaan komt. Wat de dieper liggende emotie is. Waarom we op de rem staan.

 

Je probeert jezelf groot te houden. Maar je vind jezelf een prutser. Een teleurstelling. Voor jezelf. Voor je omgeving. Hoe langer dit proces duurt, hoe meer tijd je verspilt. Hoe groter de schade. Hoe zwaarder de blokkade. Piekeren leidt, in tegenstelling tot denken, tot niets. Gaat over in doemdenken. Beren achter elke boom. Wat zeker was wordt onzeker. En voor je het weet zit je in een negatieve spiraal en staat alles stil.

 

Nu is gedeelde smart halve smart. Dus kun je, als je wilt, er over praten met gelijkgestemden. Wie dat zijn? Alle ondernemers! Alle ondernemers worstelen hiermee. Want ondernemers hebben een creatieve geest. En creativiteit en angst? No match. Maar blokkade! Vraag het op de man af en ze kunnen je vertellen met welke klus ze op de rem stonden. Of ze je dan de angst of de smoes vertellen is afhankelijk van jullie relatie.

 

'Blokkade... Face your demons en zorg voor een doorbraak in de vorm van actie!' Klik om te Tweeten

 

De oplossing? Helaas, geen wondermiddel. Durf bij jezelf na te gaan wat de ware reden is. Face your demons! Het kan zijn dat je dat zelf voor elkaar krijgt. Soms kan iemand je helpen. Soms helpt erover praten. Soms helpt uithuilen. Soms helpt een schop onder je butt. Ga relativeren. Hoe groot is de kans dat je gepieker bewaarheid wordt? Ik heb me laten vertellen dat 97% van ons piekeren níet uitkomt. Weinig kans dus. Een nare ervaring uit het verleden? Een ongewenste situatie waarin je niet weer wilt verkeren? Bedenk goed dat je huidige omstandigheden niet hetzelfde zijn. En jij, ben jij nog net als toen? Waarschijnlijk niet. Bekijk het van een afstand. Wat zou je een ander adviseren in zo’n situatie? Goed. Geef dat advies nu aan jezelf.

 

Maar in elk geval, zorg voor een doorbraak. En de doorbraak komt door: actie! Het gaat niet om hoe groot de actie is. Als er maar actie is. En weet je? Als je dan eenmaal bezig bent zul je ervaren dat het meevalt. Dat je de smaak te pakken krijgt. Dat je er goed in dreigt te worden… Zodat je er vervolgens plezier aan gaat beleven.

 

En plezier en creativiteit? Kijk… Dat is een super match! En zet je machine vanuit stilstand weer op volle toeren.

 

Corien

Doe mee met méér dan 25.000 businessrebels. Schrijf je in en krijg direct toegang tot CORIEN’S DIGITALE BIBLIOTHEEK SPECIAAL VOOR ONLINE ONDERNEMERS.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

bestel het BOEK: 
cloud company

HOE ONLINE ONDERNEMEN IMPACT, GELUK EN VRIJHEID CREËERT – EN HOE JÍJ DAT OOK BEREIKT  

pre-order het boek en Ontvang tijdelijk 2 unieke bonussen t.w.v. méér dan € 197,-  gratis bij jouw bestelling!