Al jaren werk ik met zelfstandig professionals en ondernemers in de kenniseconomie. Ze komen meestal bij mij vanwege twee belangrijke pijnpunten: het achterwege blijven van de ondernemersvrijheid, en het niet, of lastig, kunnen realiseren van de winstgevendheid. In de vorm van gratis en betaalde online trainingen bied ik no-nonsense, praktische informatie die doelgericht is en waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast help ik ook met digitale ondersteuning in de vorm van een instapklaar online bedrijf.

Zelf wilde ik ook om verschillende redenen de overstap maken naar online werken. Ik wilde graag sneller geld in het laatje brengen door een website op te zetten, maar ik wilde ook flexibeler werken vanuit huis, zodat ik voldoende tijd aan mijn kinderen kon besteden. Daarom ben ik een online bedrijf gestart, en de kans is groot dat jij ook op zoek bent naar de meest efficiënte manier om online te ondernemen.

Ik geef je drie belangrijke tips en een bonustip!

Shares

Tip 1: maak jezelf schaalbaar, en ga jezelf klonen

De eerste tip die ik je wil meegeven, hangt samen met de ondernemersvrijheid die ik eerder noemde. Heel veel ondernemers zijn geen bedrijf gestart, maar hebben een baan voor zichzelf gecreëerd. Dat wil zeggen: veel professionals verkopen offline dienstverlening, waarbij de output van hun bedrijf een-op-een afhankelijk is van hun input. Ze zijn dan eigenlijk geen bedrijf gestart, maar ze realiseerden een (best wel zware) baan voor zichzelf. Volledig voor eigen rekening en risico. Ik geef dan ook altijd het advies: maak jezelf schaalbaar, en ga jezelf klonen.

'Maak jezelf schaalbaar en ga jezelf klonen Klik om te Tweeten

Als je een bedrijf hebt, heb je een bepaalde kostenstructuur, en heb je een bepaalde omzet nodig. En als je uren aanbiedt met offline dienstverlening, dan moet je een minimaal aantal uren wegzetten: daar zit tenslotte je marge in. Wat dat betreft zit er nog wel een beetje speling in je marge: je kunt je dag besteden aan één persoon, aan een groep van 30 personen of je gaat meedoen aan een tweedaags live-event. Maar in dat laatste geval zit je wel aan je max qua uren en je max qua omzet.

Mijn tip: geef die training en huur gelijk een cameraman in. Deze kan de training voor je vastleggen, maar ook bewerken en zelfs opdelen in een aantal hoofdstukken. Kortom: je hebt dan gelijk een workshop klaar die je direct kunt aanbieden in je online winkel. Je hebt je kennis direct gedigitaliseerd. Deze kennis, die je tijdens die ene training hebt overgedragen, maakt op deze manier meer impact en genereert meer omzet. Zelfs op momenten dat je niet aan het werk bent. Ik heb het niet over passief geld verdienen, want ook je bedrijf op deze manier inrichten is gewoon hard werken. Maar uiteindelijk levert het je wel ondernemersvrijheid op.

 

 

Shares

 

Tip 2: focus op geld verdienen, en niet op het binnenhalen van klanten

Als je online onderneemt, en je verkoopt een product online, is een klant binnenhalen en geld verdienen niet hetzelfde. Als voorbeeld noem ik een autodealer. Dit is dan wel geen online bedrijf, maar het voorbeeld sluit wel goed aan bij mijn punt. Bij een autodealer heb je aan de ene kant de showroom, en aan de andere kant heb je een werkplaats. We komen regelmatig terug in die werkplaats, als er een controlelampje brandt in de auto of als er een wintercheck gedaan moet worden. Als klant vinden we deze ‘achterkant’ niet zo spannend, maar het houdt ons wel tevreden en het neemt angst dat de auto stuk gaat bij ons weg.

Als klant voelen we ons echter wél aangetrokken tot die showroom, de voorkant. En dat showroomgedeelte, met die opgepoetste auto’s onder de juiste belichting, het welkomstpraatje en het kopje koffie die je van die aardige verkoper krijgt, dat geeft ons wat we willen hebben: aandacht. De showroom is ingericht met slechts één doel: jou als bezoeker omzetten tot klant. Op het moment dat we daadwerkelijk klant worden, denken we dat daar heel veel geld mee verdiend wordt. In werkelijkheid is de marge vrij klein. Het autobedrijf moet zijn marge juist hebben van de aftersales en van de service (aan de achterkant). Voor de ondernemer is die achterkant dus juist wel erg interessant. Ik wil graag dat je als online ondernemer ook op die manier naar je bedrijf leert kijken.

'Verkopen aan bestaande klanten is vele malen makkelijker, dan verkopen aan koude prospects' Klik om te Tweeten

Zorg dat je de achterdeur dichthoudt. Realiseer je dat geld verdienen en verkopen niet hetzelfde hoeven te zijn. Dat je de voordeur openzet voor nieuwe klanten is prima, maar focus je dan ook op het dichthouden van de achterdeur. Want als je probleem 1 voor je klant oplost, heeft hij ook serieuze interesse in je oplossing voor probleem 2. En als jij heel druk aan de voorkant bezig bent, waarbij je al je focus legt op weer een nieuw blogartikel en weer iets posten op social media, dan raak je opgebrand en gefrustreerd. Want jij realiseert niet de winstgevendheid die je verdient, en je klant verpietert, want hij krijgt niet de aandacht die hij verdient. Daar komt bij dat verkopen aan bestaande klanten vele malen makkelijker is dan verkopen aan koude prospects. Dus: investeer in de relatie met de klant, houd de achterdeur dicht en dan is winstgevendheid het resultaat.

Shares

Tip 3: Bied je bezoeker iets van waarde aan, in ruil voor een e-mailadres

De derde tip die ik je wil geven, heeft te maken met je website: je online bedrijf. Zorg dat het geld voor je oplevert, in plaats van dat het alleen een opgepoetste digitale brochure is. Bijna iedereen heeft te veel doelen aan zijn website hangen, waardoor de bezoeker last krijgt van keuzestress. En dan haakt ‘ie af.

Een website heeft een 3-30-3 regel.

De eerste 3 staat voor hoeveel seconden je hebt om indruk te maken. Ja, dat zijn echt slechts 3 seconden. De eerste indruk is vaak een kwestie van gevoel, waardoor het al snel een vormgevingsdingetje wordt. De look & feel van je website zijn dus erg belangrijk en moeten vooral professioneel zijn. Als die eerste indruk niet goed is, haakt je bezoeker gelijk af om nooit meer terug te komen.

'Als de eerste indruk niet goed is, haakt je bezoeker gelijk af om nooit meer terug te komen' Klik om te Tweeten

Vervolgens heb je 30 seconden om het e-mailadres van je bezoeker binnen te halen. Dat praatje van de verkoper in de showroom van de autodealer, wordt online gedaan per e-mail. Zorg dus dat je op je website iets van waarde aanbiedt, waarvoor de bezoeker in ruil zijn e-mailadres geeft. Een gratis online training, een checklist of een werkboek.

De laatste 3 in de 3-30-3 regel staat voor een uitzonderlijk geval: het geval waarin je bezoeker nog 3 minuten op je website blijft hangen om door te lezen. Zoals gezegd gebeurt dit niet vaak, bovendien moet dat e-mailadres in de 30 seconden daarvoor al zijn binnengehaald. Gebruik alsjeblieft niet de term  ‘nieuwsbrief’: dat associëren we met spam. Bied echt iets van waarde aan, en zorg dat het binnenhalen van dat e-mailadres het hoofddoel wordt van je website.

Shares

Bonustip: ruil je website in voor een professioneel alles-in-een online bedrijf

Ga niet eindeloos zelf werken aan je website.

Vergelijk het met een kantoorruimte, die bouw je toch ook niet zelf. Dan huur je iets wat voorzien is van de juiste infrastructuur, iets waar je direct in kan, je computer aan de stroom, in de wifi en aan de slag.

En wat doen we met een website? Massaal zelf aan het zelf klussen. Want ja, WordPress is gratis en dus moeten we dat gratis geld niet laten liggen ofzo…  of we besteden het uit aan ons neefje van 16.

Sorry hoor, maar dat zie je. Dat kost jou direct die eerste 3 seconden dat iemand afhaakt om nooit terug te komen.

En bekijk het eens vanuit je eigen professie. Als je een lifecoach nodig hebt, hoe ver kom je met een zelfhulpboek? En je neefje van 16 gaat je ook niet redden.

Als jij jezelf als professional in de markt wil zetten, huur dan ook een professional in die jouw online bedrijf realiseert.

Als kennisondernemer heb je namelijk geen website nodig. Je hebt een online bedrijf nodig.

Toen ik zelf in 2013 begon met online ondernemen stapte ik ook in de valkuil van ‘website’. En kwam er toen achter dat er helemaal geen totaaloplossing voor online ondernemen was.  Dus ontwikkelden we deze zelf. Een samenwerking met webdevelopers, designers en online marketeers leidde tot het Wavemaker Platform. Een instapklaar online bedrijf, waar we nu ook onze klanten mee helpen.

'Als moderne kennisondernemer heb je geen website nodig. Je hebt een online bedrijf nodig' Klik om te Tweeten

Stel, je bent coach. En je hebt van je offline dienstverlening een online product gemaakt. Dan heeft dit platform alles wat je nodig hebt. Dus de voorkant voor dat e-mailadres. En de achterkant met je facturatie, je shop, je leermanagement systeem, je forum voor je klantcontact, alles zit erop. En heb je na die tijd, na die drie dagen, nog hulp nodig met het plaatsen van je content? Dan is er een speciaal onboarding team dat jou helpt.

Zodat jij je kunt focussen op datgene waar jij goed in bent, het helpen van jouw klanten. En achter de schermen helpen wij jou.

Klik hier voor het Wavemaker Platform.

Corien

Voor het complete ‘In the Spotlight’ interview met Suzanne Beukema, klik op de link hieronder.

Doe mee met meer dan 25.000 moderne kennisondernemers. Schrijf je in en mis geen enkele update meer. Je ontvangt automatisch het laatste nieuws als eerste in je inbox.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This