Minstens een keer per week krijg ik het verzoek om ergens gastblogger te worden. Laatst was er iemand die me het volgende aanbod deed: ik mocht mijn stukjes op zijn site plaatsen, ik mocht mijn diensten daar aanbieden en dan hoefde ik maar 300 euro per halfjaar te betalen. Ik heb gezegd: “Als jij mij nou eens gaat betalen voor mijn blogs, wat dacht je daar van?”

 

Toen ik de site waar het over ging eens ging bekijken, zag ik dat het iemand was die al vijf jaar bezig was en die beweerde tussen de vijf- en tienduizend bezoekers per maand te hebben. De waarheid zal wel ergens rond de vierduizend liggen. Nou, dat soort aantallen haal ik met mijn eigen website wel…

 

Er zijn heel veel slechte argumenten om ergens gastblogger te worden. Het slechtste is wel dat het een ‘eer’ zou zijn dat je ergens je blog mag publiceren. Hoezo eer? Het is prima om ergens gastblogger te worden, maar alleen als je er zelf wijzer van wordt.

 

'Met gastbloggen breid je je sociale netwerk uit' Klik om te Tweeten

 

Er zijn verschillende manieren om zelf beter te worden van gastbloggen.

 

Als je pas bent begonnen met bloggen, kan het bijvoorbeeld goed zijn om niet alleen op je eigen site te bloggen, maar ook elders. Je blog wordt dan gelezen door een groter publiek dan het aantal bezoekers wat je eigen website heeft.

 

Met gastbloggen breid je je sociale netwerk uit en dat is – mits het de goede doelgroep is – helemaal prima. Vergeet niet je bio profiel volledig in te vullen op het gastblog – echt, je zult ze de kost moeten geven die dat nalaten… – zodat mensen je makkelijk kunnen volgen online.

 

Blijf bouwen aan je e-maillijst! Vergeet niet onder elk artikel een duidelijke link te plaatsen naar je e-maillijst. Als je op het juiste platform met de juiste doelgroep post, zul je merken dat de de bezoekers meer van je willen lezen en dankbaar gebruik maken van de link naar je nieuwsbrief.

 

Je professionele netwerk breidt zich uit doordat je contacten legt met collega gastbloggers. Deze collega’s bedienen vaak hetzelfde publiek als jij, dus dat brengt je meer vakbroeders om mee te sparren.

 

Ook als je geld krijgt voor je blogs is dat een goed argument om het wel te doen. Of als je er columnist door kunt worden.

 

Let echter wel goed op. De sites waarop je blogs worden geplaatst, horen wel bij je te passen. Als een gerespecteerde site je vraagt, is het ook goed voor jouw uitstraling richting je potentiële klanten. Maar als Pietje Puk je vraagt, vraag je dan goed af of jij je goede naam wel aan Pietje Puk wilt verbinden. Zoek eerst heel goed uit wie Pietje Puk is en hoe jouw doelgroep tegen hem aankijkt. Is dat niet positief, dan is het niet slim om de samenwerking aan te gaan. Er is weinig slechter voor je naam dan op de verkeerde bagagedrager te springen. Dat risico dien je van tevoren goed af te dekken.

 

Hoe het met die gast afliep die me dat fantastische aanbod deed? Die vond het geloof ik nog gek ook dat ik hem om geld vroeg. Nooit meer wat van gehoord…

 

En omdat ik doe wat ik zeg, ben ik gastblogger op Business.nl en Nieuws.Social.

 

Succes!

 

Corien

Doe mee met meer dan 25.000 moderne kennisondernemers. Schrijf je in en mis geen enkele update meer. Je ontvangt automatisch het laatste nieuws als eerste in je inbox.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This