Selecteer een pagina

Hou jij altijd goed in de gaten of je nog op de juiste koers zit? Maak je halverwege het jaar de balans op? Ik wel!

Dit blog beschrijft een deel van mijn persoonlijke Jaarplanningsproces, en hoe ik mijzelf en mijn bedrijf ieder jaar opnieuw voorbereid op mega groei en schaalvergroting. Ik doe dit in december en zo halverwege het jaar check en controleer ik of ik nog op schema zit. Ditzelfde proces pas ik toe bij mijn klanten. De inhoud is nu tijdelijk beschikbaar als online workshop. We zitten halverwege 2018, hét moment om de balans op te maken! Voor meer informatie over mijn Revolutionaire Jaarplanningsproces: kijk hier voor 23:59 op 31 augustus 2018!

 

Is het de tent? Of is het de vent?

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Het grootste verschil om succes en groei te realiseren zit ‘m hierin: Ben jij zelfstandig professional of ben jij ondernemer? Er is een uitspraak die vaak bij horecabedrijven wordt gebruikt: ‘Is het de tent? Of is het de vent?’ Het antwoord is: het is ALTIJD de vent [of vrouw…].

‘Is het de tent? Of is het de vent?’ Klik om te Tweeten

 

De zelfstandig professional

Laten we de onderneming van de zelfstandig professional eerst bekijken. Als zzp’er is succes prima haalbaar, maar slechts tot op zekere hoogte. Wat is een zelfstandig professional? In mijn optiek doet een zzp’er alle werkzaamheden zelf! Je verdienmodel bestaat in de kern uit ‘je uren ruilen voor geld’. Daarnaast doe je je eigen marketing, post je zelf je berichten op social media, en bedenk en creëer je zelf al jouw producten. Je bent hoofd verkoop, beheert je eigen website, en ten slotte: iedere factuur die de deur uitgaat, stuur je zelf om vervolgens te checken of de betalingen ook daadwerkelijk binnenkomen.

 

Als je als zelfstandige werk uitbesteedt, is dat vaak op een van deze posities. Bijvoorbeeld iemand die voor jou de boekhouding doet, of een handig persoon die je ondersteunt met het technisch gedeelte van je website. In het gekste geval beide.

 

Nogmaals: succes is haalbaar, maar beperkt. In de kern: jij bent jouw bedrijf. Jouw entiteit en die van je bedrijf zijn één. Het gevolg is dat je onderneming niet kan bestaan zonder jou!

 

De reden waarom de meesten ‘voor zichzelf beginnen’ is vrijheid. Financiële onafhankelijkheid. Zelf je agenda bepalen. Eigen baas zijn. Maar als je bedrijf is ingericht zoals zojuist omschreven, dan is de realiteit het volgende. Je hebt geen bedrijf gebouwd. Je hebt een baan voor jezelf gecreëerd. Een baan voor eigen rekening en risico. 

 

Je bedrijf is volledig afhankelijk van jou. Groei kan alleen als jij ín je bedrijf werkt. Lees: al je uren in je bedrijf stopt, al je energie, alle verkoop doet, alle marketing, alle blogs schrijft, alle social media berichten post. De output van je bedrijf staat 1-op-1 in verhouding met jouw input! 

 

Huisdier vs kind

Internetondernemer Rich Schefren noemt dit ‘je huisdier’.

 

Als je je onderneming zo inricht en je bent vijf of zes jaar verder in de tijd, dan is je bedrijf nog hetzelfde als nu. Je business is nog steeds volledig afhankelijk van jou. Groei is zeer beperkt mogelijk. Uiteindelijk raak je aan je plafond.

 

De ondernemer

Dan het bedrijf van de ondernemer. De ondernemer richt zijn bedrijf anders in. De ondernemer onderhoudt zijn bedrijf niet als ‘huisdier’. De ondernemer behandelt zijn bedrijf als ‘kind’. En naarmate het kind ouder wordt, wordt het steeds zelfstandiger. Groei en schaalbaarheid is niet afhankelijk van de ondernemer. De ondernemer werkt áán zijn bedrijf. Met als doel dat het bedrijf uiteindelijk zelfstandig verder kan. De drive van een ondernemer is iets creëren dat uiteindelijk groter wordt dan de ondernemer zelf!

 

Dus hét verschil tussen een zelfstandig professional en een ondernemer is dat de zzp’er in zijn eigen ratrace is gestapt. De zelfstandige is zijn eigen gevangene zonder dat ‘ie dat meestal zelf in de gaten heeft. Zijn entiteit en die van zijn bedrijf zijn één. De ondernemer daarentegen start een bedrijf met een eigen entiteit. Een entiteit die kan groeien en zichzelf kan ontwikkelen zonder de constant vereiste input van de ondernemer.

 

'Het verschil tussen de zelfstandig professional en de ondernemer is mindset' Klik om te Tweeten

Mindset

Het verschil tussen de zelfstandig professional en de ondernemer is mindset. Het verschil zit niet, zoals vaak gedacht wordt, in het wel of niet hebben van mensen op de loonlijst. Dat is zeker niet de ambitie van de moderne online ondernemer. Het gaat om mensen, professionals, experts, je eigen digitale flexibele team. Hoe je een team samenstelt dat voor het gewenste hefboomeffect van jouw bedrijf zorgt, komt aan bod in de workshop. Zelf heb ik meer dan 17 jaar een onderneming gerund in deze vorm. Met een team van professionals. Ondersteuning zonder verplichtingen en risico’s. De tijden dat het hebben van (veel) personeel de graadmeter was van een ‘groot’ bedrijf, zijn voorbij!

 

Positionering en businessmodel

Het tweede onderdeel dat in mijn Jaarplanningsproces aan bod komt is de positionering en het businessmodel. Een kleine verandering aanbrengen in jouw positie in de markt plus een verandering van je businessmodel [hoe je je geld verdient] zal een enorm verschil veroorzaken. Met mega groei en schaalvergroting tot gevolg. Wat mijn Revolutionaire Jaarplanningsproces doet is, helder krijgen wat je positionering is en welke businessmodellen er zijn. Inzicht krijgen in waar je positionering nu staat, en waar je volgend jaar wilt staan. Je huidige businessmodel wordt helder en je weet welke onderdelen jou momenteel klein houden en exponentiële groei tegengaan.

 

De doelstelling is, nogmaals, niet vijf procent groei, of zeven, of tien. Zeker, allemaal leuk en aardig, maar we hebben het in de workshop over schaalvergroting. Schaalvergroting zorgt voor mega groei. Dus substantieel. Je leert jezelf en je bedrijf voorbereiden op exponentiële groei. Dan praten we al snel over een verdubbeling van de omzet. Of meer…

 

exponentiële groei

Stel je voor, dat je aan het eind van dit jaar een verdubbeling van je huidige omzet hebt gerealiseerd! Uiteraard zonder een verdubbeling van de kosten…

 

Vaak kan een kleine verschuiving in je positionering én je businessmodel verantwoordelijk zijn voor een enorme toename van je omzet. Veel zelfstandig professionals zitten in een businessmodel wat simpelweg niet schaalbaar is… Het gevolg is dan beperkte tot geen groei. Je zit snel aan je plafond. Deze workshop bekijkt je huidige model en geeft inzicht in je mogelijkheden.

 

Marketing- en verkoopprestaties

Het laatste onderdeel wat we behandelen is de uiteindelijke marketing en je verkoop van je producten. Ik laat je zien welke data ik in mijn bedrijf bekijk, hoe ik de onderdelen ontleed, welke vragen ik mezelf stel, welke antwoorden ertoe doen. En die informatie is de basis van je plan voor de tweede helft van 2018. Hoe kom je aan nieuwe websitebezoekers? Welke nieuwe social media kanalen ga je gebruiken? Waar komen nieuwe leads vandaan? Hoe converteer je nieuwe klanten? Hoe creëer je de juiste klantsegmenten? Hoe realiseer je groei in je huidige klantwaarde?

 

Het Jaarplanningsproces dat ik ieder jaar in december toepas, en dat ik halverwege het jaar inzet om mijn balans op te maken en indien nodig mijn koers aan te scherpen, komt kort samengevat neer op de volgende kernwoorden: mindset, hefboomeffect, groei, schaalvergroting, marketing en verkoopprestaties.

 

Voor meer informatie over deze Revolutionaire Jaarplanningsproces workshop: kijk hier voor 23:59 uur op 31 augustus 2018!

Doe mee met méér dan 25.000 businessrebels. Schrijf je in en krijg direct toegang tot CORIEN’S DIGITALE BIBLIOTHEEK SPECIAAL VOOR ONLINE ONDERNEMERS.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This