Geven zonder iets terug te verwachten. Dat is de kern van bloggen. Geven. Kennisdelen. Waarde toevoegen. Zonder wedervraag. Met bloggen bouw je een relatie op. Een waardevolle relatie met je [toekomstige] klant. Maar dan moet je blog wel goed zijn. En wat is dat, een goed blog?

 

Om te weten wat iets is, is het zaak dat je eerst weet wat iets níet is.

 

Een blogpost is niet:

Een verkooppraatje   Plat schrijven naar een ‘koop-nu-knop’ toe. Alsof je je product of dienst in een paar woorden verkocht hebt. Daar zijn blogs niet voor.

Een inschrijfformulier   Bloggen hoeft geen directe inschrijving op te leveren, de zogenaamde conversie. Bloggen werkt indirect.

Schrijven voor Google   Pak ‘m beet 750 woorden vullen om een zoekwoord heen. Dat werkt niet. Behalve misschien voor Google. Je schrijft niet voor robots. Je schrijft voor mensen.

Commissie stukje   Een doorzichtig hemelprijzend promo-stukje waar de één ‘spontaan’ schrijft over de ander ‘die op haar pad kwam en haar business, of beter haar leven, gered heeft’. Helaas, als je de onderwerpregel in je inbox ziet, weet je dat het een commissie stukje is. En dus ongeloofwaardig. Al zóu het waar zijn.

Oppervlakkige tips & tricks   Mensen die een tactiek doorgeven om indruk te willen maken. De achterliggende gedachte, de strategie? Geen flauw benul. De ‘tip’ is gecopy/paste van een ‘collega’. Als je denkt zo indruk te kunnen maken, helaas. Je valt in de online [lees: transparante] wereld direct door de mand.

Affilite stukje   Een affiliate link opleuken met wat positieve echter inhoudsloze woorden. Omdat je business coach je geleerd heeft dat dat commercieel is. Het is a-commercieel.

 

Oke. We weten nu wat het niet is. Wat is het dan wel?

 

Een goed blog is:

De omweg   De snelste weg is in dit geval de omweg. Ga niet pushen op een directe inschrijving of verkoop. Bloggen is mensen aan je binden. Mensen die meer willen. Mensen die je uit zichzelf gaan volgen. Deze connecties zijn werkelijk geïnteresseerd in jou en de oplossing die je voor hun probleem hebt. Bloggen is lange termijn. Bloggen is investeren in de relatie. Commercie komt later. Commercie is het positieve gevolg van. Niet de initiële insteek.

Bron van inspiratie   Wees een voorbeeld voor je doelgroep. Niet alleen hoe het moet, ook hoe het niet moet. Je missers. Je zwakheden. Zorg voor herkenning, dat schept een band. Perfectie is kil, stoot af en bestaat sowieso niet.

Kennisdelen   Jij bent de expert, deskundige, professional? Toon dat door waardevolle kennis met je lezer te delen. Je weet de pijnpunten van je klant, geef ze oplossingen.

Authentiek   Schrijf zoals je bent. Ontwikkel je eigen geluid en je eigen stijl. Mijn site gaat over ondernemen in het algemeen en online in het bijzonder. Met hoe je tijd- en geldwinst kunt boeken. En financieel op eigen benen kunt staan. Ik ben no-nonsence en wars van opsmuk. Marketing jargon en ingewikkeld gedoe kom je op mijn blog niet tegen. Ik probeer in normale taal mijn kennis met mijn lezers te delen. Dus…  Kick je op jargon, marketingtermen of, nog erger, managerstaal? Schrijf je snel uit, we zijn echt geen match.

 

'Een blogpost is een afspiegeling van jou. Door je artikelen leert je lezer je kennen' Klik om te Tweeten

 

En verder? Niks moet en alles mag. Een blogpost is een afspiegeling van jou. Door je artikelen leert je lezer je kennen. Door bloggen kun je de deskundige, de ‘go-to person’, worden voor je doelgroep. Op basis van je stukjes bepaalt de lezer of hij je wel of niet aardig vindt. Je betrouwbaar vindt. Verder met je wil.

 

Want offline en online gelden nog steeds dezelfde regels: Handel doen is een kwestie van gunnen!

 

Corien

Doe mee met meer dan 25.000 moderne kennisondernemers. Schrijf je in en mis geen enkele update meer. Je ontvangt automatisch het laatste nieuws als eerste in je inbox.

Auteur: Corien Oenema
Shares

Auteur: Corien Oenema

Corien Oenema is online media-ondernemer. Met haar online trainingen en workshops helpt ze zelfstandig professionals, bloggers en ondernemers een betekenisvol en winstgevend online bedrijf starten en uitbouwen, vól ondernemersvrijheid. Ze beschikt over een snel groeiende community met meer dan 25.000 volgers. Haar members hebben direct toegang tot de digitale bibliotheek vol tips & tricks, speciaal voor online ondernemers en businessrebels.

         
         
         

Pin It on Pinterest

Shares
Share This